“`html
Suriye’deki Baas Rejiminin Çöküşü
Suriye’de 1963 yılında iktidara gelen Baas Partisi, 2011 yılında başlayan halk hareketlerinin şiddetle bastırılması girişimlerinin ardından, başkent Şam’ın kontrolünü kaybetmesiyle 8 Aralık’ta tamamen çökmüştür.
Bu sürecin başlangıcı, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in 7 Aralık’ta yaptığı açıklama ile dikkat çekmiştir. Özel, o gün Esad yönetiminin çöküşü hakkında yaptığı açıklamada, CHP’nin dış politikadaki yetersizliğini gözler önüne sermiştir.
“ESAD’LA ACİLEN TEMAS KURULMALI” ÇAĞRISI
Özgür Özel, Esad karşıtı güçlerin Şam’a doğru ilerlediği sırada, derhal Esad ile iletişim kurulması gerektiği vurgusunu yaptı. Özel, “Bir an önce Esad ile gerekli temaslar sağlanmalıdır. Esad’ın ilan ettiği genel aftan Türkiye’deki muhalifler de faydalanıyor. Bilgilendirilmelidirler. Şiddet ortamı sona erdirilmelidir. Uluslararası işbirliği geliştirilmelidir” şeklinde ifadeler kullanmıştır.
Özel’in bu açıklamalarının hemen ardından, Şam’da Esad yönetimi devrildi.
GAZETELERDE DE GÜNDEM OLDU
Bu gelişmeler, gazetelerin 8 Aralık tarihli manşetlerinde Özgür Özel’in “Esad ile görüşülmeli” ibaresinin yer almasıyla dikkat çekmiştir. Bu manşetler yayınlandığı an Şam’da devrim yaşanıyordu.
Son yıllarda, CHP’de dış politika konusunda dikkat çeken isimler arasında Faruk Loğoğlu, Ünal Çeviköz ve Namık Tan öne çıkmaktadır.
Bu üç isimden ikisi, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in başkanlık ettiği Dış Politika Danışma Kurulu’nun eylül ayındaki toplantısında yer almışlardır.
Toplantıya katılan diğer isimler arasında, eski genel başkan Murat Karayalçın, Hikmet Çetin, emekli Büyükelçi Osman Korutürk, hukukçu Rıza Türmen, Emekli Büyükelçi Onur Öymen, CHP Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel, Milli Savunma Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu ve hukukçu Prof. Dr. Hüseyin Pazarcı bulunmaktadır.
Ünal Çeviköz, Kemal Kılıçdaroğlu döneminin önemli bir ismi olmuştur. Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı ve Başdanışmanlık görevlerinde bulunmuş ve döneminde çeşitli tartışmalara yol açan açıklamalarda bulunmuştur.
FARUK LOĞOĞLU KİMDİR?
1941 yılında Ankara’da doğan Faruk Loğoğlu, 1971 yılında Dışişleri Bakanlığına katılarak özellikle Ortadoğu, Avrupa, Kıbrıs ve Türk-Yunan ilişkileri gibi meseleler üzerinde çalıştı. Çeşitli önemli görevlerde bulunmuş, 2011 yılında CHP’den Adana milletvekili olarak seçilmiştir.
ÜNAL ÇEVİKÖZ KİMDİR?
1952 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Ünal Çeviköz, Dışişleri Bakanlığı’ndaki kariyerine Moskova ve Bregenz’de devam etmiştir. NATO bünyesinde çeşitli önemli görevlerde bulunmuş ve 2010 yılından itibaren CHP’nin dış ilişkiler alanında görev almıştır.
NAMIK TAN KİMDİR?
Hatay kökenli Namık Tan, 1956 yılında Mardin’de doğmuştur. Dışişleri Bakanlığı’nda uzun yıllar görev almış, çeşitli uluslararası platformlarda Türkiye’yi temsil etmiştir. En son 2023 seçimlerinde CHP’den milletvekili seçilmiştir.
HER ŞEY 11 GÜNDE GELİŞTİ
Kısa Zaman Aralığında Yaşanan Gelişmeler
27 Kasım
– Suriye’de Esad karşıtı Heyet Tahrir Şam (HTŞ), Halep’in batısında büyük ölçekli harekâta başladı.
28 Kasım
– Esad karşıtı gruplar, Beşşar Esad yönetimine ait ağır silahları ele geçirdi.
29 Kasım
– Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib ilinin Serakib ilçesini kontrol altına aldılar.
30 Kasım
– Esad karşıtı güçler, Uluslararası Halep Havalimanı’nı ele geçirerek önemli bir zafer kazandılar.
1 Aralık
– Suriye Milli Ordusu (SMO), PKK/YPG’ye karşı büyük bir operasyon başlattı.
2 Aralık
– Esad karşıtı gruplar, Hama ilinde 16 yerleşimi yeniden ele geçirdi.
3 Aralık
– ABD destekli PKK/YPG, Deyrizor’da büyük bir operasyon başlattı.
4 Aralık
– Esad yönetimi, başkent Şam çevresinde gözaltı operasyonları düzenledi.
5 Aralık
– Hama’daki Esad karşıtı gruplar, kent merkezine hâkim oldu.
6 Aralık
– Humus iline düzenlenen hava saldırıları sonrası Esad karşıtı grupların ilerlemesi hızlandı.
7 Aralık
– Esad güçlerine karşı kutlamalar ve eylemler başladı.
8 Aralık
– Şam’da Esad yönetiminin çökmesiyle birlikte, Baas Partisi’nin 61 yıllık iktidarı sona ermiştir. Esad karşıtı gruplar, Deyrizor’un merkezine ilerlemeye başladı.
“`