Kusursuz ve yüzde yüz garantili bir yolu olmasa da, bir metnin yapay zekâ tarafından üretilip üretilmediğini belirlemek için kontrol edebileceğiniz birkaç kilit nokta bulunuyor.
Yazarları kontrol edin
Chip dergisinin derlediği habere göre, en azından şimdilik, yapay zeka tarafından üretilen içerikleri, yapay zeka tarafından yazıldığını belirtmeden yayınlayan çok fazla büyük ve saygın yayın hizmeti bulunmuyor. Ancak daha az ünlü sitelere doğru ilerlediğinizde, yapay zeka tarafından oluşturulan metinlerden tam olarak yararlanan ve bu konuda pek dürüst olmayan çok sayıda örnekle karşılaşabiliyorsunuz. Bu yüzden yayınlanan metinlerde yazar ismini kontrol etmeniz atacağınız ilk adım olabilir.
Eğer bir makalede gerçek bir kişinin adı bulunuyorsa ve hatta biyografisi ve sosyal medya bağlantıları olan gerçek bir kişinin adı varsa, o zaman bir insan tarafından bir araya getirilen bir şeyi okuyor olmanız daha olasıdır. Muhtemelen internette okuduğunuz her şeyin geçmişini kontrol etmek için zamanınız olmayacak, ancak özellikle önemli konularda bir yazının gerçek kaynağını bilmeniz gerektiğinde bu incelemenin yapılması önemli.
Kısa bir süre önce Sports Illustrated sitesinde görülen ve yapay zeka tarafından yazıldığı iddia edilen makalelerde olduğu gibi, bazı durumlarda bir yazıya yazar profilleri ve biyografileri eşlik ediyorsa bile gerçek bir insan tarafından yazılmış olmayabilirler. O yazılardaki profiller ve biyografilerin de üretken yapay zeka tarafından oluşturulduğu ortaya çıkmıştı. İnternet üzerinde yapılacak bir görsel araması gerçek olmayan kişilerin görsellerini tespit edebilir ve bu, bir makalenin kaynağının belirlenmesinde yardımcı olabilir.
Web sitesi yeterince güvenilir mi?
Bir web sitesinin geçmişi, yayınladığı içerik türü, “Hakkımızda” sayfasının olup olmadığı gibi ayrıntılar da daha fazla ipucu sağlayabilir. Örneğin, internetteki en iyi telefon incelemelerini aradığınızda, çalışanları insanlardan oluşan, tanınmış teknoloji siteleri karşınıza çıkar.
Yapay zeka metin algılayıcılar
Kullanabileceğiniz bir başka kontrol aracı da internet üzerinde yapay zeka metin algılayıcılardır. Ancak yapay zeka metin algılayıcıların gerçekten işe yarayıp yaramadığı konusunda pek çok tartışma bulunuyor. OpenAI, pek bir işe yaramadıklarını söylüyor ve konuyla ilgili raporların çoğu, bu yapay zeka algılayıcılarına güvenilmemesi gerektiğini bildiriyor.
Yine de, tamamen doğru olmasalar bile bir yazıyı bu tür bir algılayıcıdan geçirmek kaynağına dair bir ipucu verebilir. Copyleaks, GPTZero ve Scribbr dahil olmak üzere internet üzerinden çalışan çeşitli yapay zeka algılayıcı, kesin bir kanıt seviyesinde veya her zaman olmasa da, yapay zeka tarafından yazılan metinler ile insanlar tarafından yazılan metinler arasındaki farkı anlayabiliyor.
Bu algılayıcıların, genellikle, insan yazılarını tespit etmede daha iyi bir başarı oranına sahip olduğu görülüyor. Algılayıcılar, temel olarak metinde özgünlük arıyorlar ve bir yapay zekanın eğitimine dayanarak bundan sonra ne söyleyeceğini tahmin etmeye çalışıyorlar. Bu yüzden, diğer pek çok yapay zeka aracı gibi, ne kadar fazla veriye ulaşabilirlerse o kadar iyi sonuç veriyorlar, ancak ne kadarını ücretsiz olarak kullanabileceğinizin sınırları bulunuyor. Yine de bu algılayıcıların hiçbir zaman kesin sonuçlar veremediğini bir kez daha vurgulamakta fayda olacaktır.
Metin içeriklerinden çıkan ipuçları
Üretken yapay zekaların ortaya çıkardıkları ürünler, eğitilme şekilleri nedeniyle genel, belirsiz ve bazen açık uçlu olma eğilimi gösteriyor.
Bu yazılarda çoğunlukla özgünlük ve mizah benzeri insani dokunuşlar eksik oluyor veya bulunmuyor. Yapay zeka genel olarak çok karmaşık olmayan, başka bir deyişle yüksek öngörülebilirliğe sahip metinler oluşturmak ister. Bu motorların temeline baktığımızda, sadece bir sonraki kelimenin hangisi olması gerektiğini tahmin ettiklerini görüyoruz ve bu da bazen fark edilebilen genel bir bayağılık ve yavanlık ile sonuçlanabiliyor.
Metin içerisindeki yanlış bilgiler
Bakabileceğiniz bir başka işaret ise göze çarpan hatalar (halüsinasyonlar olarak da adlandırılan yanlış bilgiler veya hatalı yönlendirmeler ya da çürütülmüş iddiaların kullanılması gibi) olabilir. Elbette insanlar da yazıları yazarken hatalar yapabiliyor. Yapay zeka metinlerinde önemli bir şey yanlış olabilir veya önemli ölçüde yanlış olan şey birden fazla kez, farklı şekillerde metin içerisinde yer alabilir. Yine de bu tür hatalar bir makalenin yapay zeka tarafından yazılıp yazılmadığını kanıtlamaz. Elbette önemli bir hata olan bir metinle karşılaştığınızda, ister bir insan ister AI tarafından yazılmış olsun, o metnin genel olarak iletmeye çalıştığı bilgiyi başka kaynaklardan doğrulamanızda fayda var.
Bütün bu sinyalleri, ipuçlarını ve işaretleri bir araya getirdiğinizde, bir metnin insan elinden çıkıp çıkmadığına dair bilinçli bir tahminde bulunabilirsiniz.