Denizli’de 3 bin 500 yıllık üzüm çekirdeği bulundu

İzmir Demokrasi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erim Konakçı başkanlığındaki ekip, Aşağıseyit Höyüğü’nde Helenistik ve Roma dönemi ile Geç Tunç Çağı’na ait bulgulara ulaştı. Bu bulgular arasında, 3 bin 500 yıl öncesine tarihlenen üzüm çekirdeği de dikkati çekti.

Doç. Dr. Konakçı, “Çal ilçesindeki Aşağıseyit Höyüğü, Bakır Çağı’ndan bu yana yerleşim yeri olarak kullanılmış. Kazılarda Geç Tunç Çağı’na ilişkin milattan önce 12. ile 16. yüzyıl arasına tarihlenen iki evreyi tespit ettik. Bu dönemlere ait mekanlar, ocaklar ve fırınlar bulduk. Bir tane de üzüm çekirdeği bulundu. Bu bulgu, Çal’da üzüm tüketiminin Milattan Önce 1500’lü yıllara kadar uzandığını gösteriyor. Zaten Batı Anadolu kıyıları ve Orta Anadolu’da yoğun bir üzüm tüketimi ve şarapçılık faaliyetinin olduğunu biliyoruz” diye konuştu.

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan da “Bölgenin ne kadar değerli olduğunu turizm açısından bir kez daha gördük. Kazı çalışmaları bittikten sonra bölgeyi turizme açmış olacağız” dedi.
(AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x